Съдия от Върховния съд на Бразилия нареди на бившия президент Жаир

...
Съдия от Върховния съд на Бразилия нареди на бившия президент Жаир
Коментари Харесай

Болсонару има 10 дни за показания за щурма от 8 януари

Съдия от Върховния съд на Бразилия нареди на някогашния президент Жаир Болсонару да даде показания пред федералната полиция в рамките на 10 дни за ролята си в щурма на държавни сгради на 8 януари от негови поддръжници, заяви " Ройтерс ".

Според документ, забелязан от " Ройтерс ", съдията Александър де Мораеш се е съгласил с искане, подадено от основния прокурор на страната, съгласно който показанията на Болсонару са незаменима стъпка, с цел да може да се обясни какво се е случило.

Припомняме, че поддръжници на крайнодесния Болсонаро нахлуха и вандализираха Конгреса на Бразилия, президентския замък и Върховния съд седмица след встъпването в служба на левия президент Луис Инасио Лула да Силва, протестирайки против успеха му на изборите през октомври и призовавайки за боен прелом.

Болсонару отхвърли каквато и да е отговорност за безредиците - които припомниха щурма на Капитолия на Съединени американски щати през 2021 година от поддръжници на някогашния президент Доналд Тръмп.

Той твърди, че е бил отвън страната в самоналожено заточение във Флорида, където отлетя два дни преди края на мандата си, без в никакъв случай да признае проваляне.

Неговите критици настояват, че той е подбудил протестите, като е запалил последователите си с офанзиви против Лула и като е подлагал на критика неведнъж бразилската система за гласоподаване, която съгласно него е открита за измами, макар че в никакъв случай не е дал доказателства.

Болсонару се завърна в Бразилия през март, но е изправен пред правни следствия за офанзивите му против системата за гласоподаване и хипотетичната му роля в насърчаването на поддръжниците да щурмуват Бразилия на 8 януари.

Федералните изборни прокурори приканиха Върховния изборен съд да забрани на Болсонару да извършва изборни длъжности за осем години за офанзива против системата за гласоподаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР